Ana Sayfa
Fakülte
Dekan Mesajı

Dekan Mesajı

Mühendislik Fakültesinin Değerli Öğretim Üye ve Yardımcıları, İdari Personeli ve Öğrencilerimiz, 

Sakarya Üniversitesi Mühendislik Fakültesi’nin temelini, 1970 yılında açılan Sakarya Mühendislik ve Mimarlık Yüksekokulu oluşturmaktadır. Bu okul 1971 yılında Sakarya Devlet Mimarlık ve Mühendislik Akademisi'ne dönüşmüş, 1982-1992 yılları arasında İstanbul Teknik Üniversitesi'ne bağlı bir Fakülte olarak öğretim vermiştir. Sonrasında ise teknik ve akademik alt yapısını tamamlayıp İstanbul Teknik Üniversitesinden ayrılarak Sakarya Üniversitesi Mühendislik Fakültesi olarak öğretim vermektedir. 

Fakültemiz, sürekli yenilenen ve gelişen bir anlayışla öğrencilerine küresel anlamda bir mühendislik eğitimi vererek dünyadaki teknolojik gelişmeleri araştırıp içinde bulunduğu şartlara uyarlanabilen, ARGE çalışmalarını etkinlik ve verimlilikle sürdürebilen, çevresel ve toplumsal etik bilincinde olan, alanlarında öncü mühendisler yetiştirmeyi hedeflemektedir. 

Mühendislik Fakültemizde Gıda, Çevre, Elektrik-Elektronik, Endüstri, Jeofizik, İnşaat, Makine ve Metalürji ve Malzeme Mühendisliği bölümleri olmak üzere 8 adet lisans programı bulunmaktadır. Bu programlarının tamamında 1. ve 2. öğretim olarak, Endüstri Mühendisliğinde ise 1. Ve 2. öğretime ek olarak Karma eğitim sistemiyle öğretim yapılmaktadır. 

Lisans derslerinde ilk yıl temel fizik, kimya, matematik gibi çeşitli temel dersler okutulmakta, daha sonraki yıllara her bir mühendislik için temel alan dersleri ve seçmeli dersler ile eğitim tamamlanmaktadır. Teorik olarak verilen dersler uygulama ve laboratuar dersleri ile pekiştirilmektedir. 

"Duyarsam unuturum, görürsem hatırlarım, yaparsam bilirim." anlayışı ile Endüstri Mühendisliği bölümünde pilot olarak uygulanmaya başlanan UMDE (Uygulamalı Mühendislik Deneyimi Eğitimi) programı öğrencilerin çalışma hayatında aktif rol alarak hem iş tecrübesi kazanmalarını, mezun olduklarında ise hayata bir adım önde başlamalarını sağlamaktadır. UMDE programında, öğrencilerimizden alanlarında edindikleri bilgi ve becerileri kullanarak, işletme için gerekli olan verileri toplamayı, bunları işleyip değerlendirmeyi, işletmede karşılaşılan problemleri tanımlayabilmeyi ve bu problemlere araştırmalara ve kanıtlara dayalı analitik çözümler getirebilmeleri istenmektedir.

Fakültemizin Elektrik-Elektronik, Endüstri, Makine, İnşaat, Çevre ve Metalürji Malzeme Mühendisliği bölümlerinin I. Ve II. öğretim programları, dünyaca tanınmış Washington Accord’un üyesi olan MÜDEK akreditasyon kuruluşu tarafından akredite edilmiştir. Bu programlardan mezun olan öğrenciler, Avrupa Akreditasyonu anlamına gelen diploma eki EUR-ACE etiketi ile tüm Avrupa’da tanınır bir diplomaya sahip olmaktadırlar. 

Mezunlarımızın çok boyutlu mühendisler olarak sadece gelecek on yılın değil, önümüzdeki yüzyılın rekabetçi ortamına çok iyi şekilde hazırlanmış olmalarından, çok başarılı profesyonel kariyerler sürdürmelerinden, daha fazla refah ve sürdürülebilirlik arz eden bir toplumun oluşmasına katkıda bulunmalarından mutluluk duymaktayız.  

Prof.Dr. Orhan Torkul
Dekan